Konu: En İnanılmaz Canlılar Serisi C.tesi Mayıs 02, 2009 12:42 pm
AFRİKA (En etkin leş hayvanı)
Benekli sırtlan Zebra ve Güney Afrika antilopu gibi geniş omurgalı leşleri diğer hayvanlara oranla çok daha etkin kullanılıyor.Çene kasları ve dişleri büyük kemikleri parçalayabilecek kadar güçlü olan bu sırtlangüçlü sindirim sistemi ile kemiklerin organik kısımlarınıhayvanın tırnak boynuz ve derilerini midesine indirebiliyor.
OKYANUSYA (En bulunmaz böcek)
Bilim adamları dev Lord Howe Adası ağaç böceklerinden sadece 10 tane kalmış olabileceğine inanıyor.Uçamayan bu kuşların boyu 15 cm'yi bulabiliyor.Dinazorlardan daha önce gelişen türün neslinin 80 yıl önce tükendiği sanılıyorduta ki 2001 yılında Avustralya'nın Lord Howe adasında bir ağaç üzerinde bir çok yumurtayla bulunana dek.
AFRİKA (En gürültülü böcek)
Afrikan Ağustos böceği 50 cm mesafeden 106.7 dB'lik bir basınç ile ötüyor
KUTUPLAR (En yalnız ağaç)
AntarktikaCampbell Adası'ndaki Norveç ladinine en yakın ağaç yaklaşık 222 km uzaklıktaki Auckland Adalarında.
AFRİKA (En küçük bukalemun)
Madagaskar'ın ufak yaprak bukalemunutürünün en ufağı olarak kabul ediliyor.
KUTUPLAR (En uzun burun)
Mavi balinanın toplam vücut ölçüsünün %33'ünü oluşturan burnu 5 metredir.Bu burun bir memelinin ve tüm hayvan türlerinin sahip olduğu en büyük burun olma özelliğini taşıyor.
ASYA (Ağaçta yaşayan en büyük memeli)
Bornea Orangutanı ve Sumatra Orangutanı'nın erkekleri tipik olarak 83 kilo ağırlığında ve 15 metre boyundadır.
KUTUPLAR (En kuzeyde yaşayan kertenkele)
Bilinen memeli kertenkele Norveç ana kıtasınıon en kuzey bölgelerinde dolayısıyla kutup dairesinde yaşıyor.
KUTUPLAR (En ağır beyin)
Bir kaşalotun beyni normal bir insan beyninin 6 katı büyüklüğündedir ve tam 9 kg geliyor.
ASYA (En büyük yarasa)
Dünyanın en büyük yarasası uçak tilki yada meyve yarasası olarak adlandırılan ve Güneydoğu Asya'da yaşayan türdür.Yarasaların vücut uzunluğu 45 cm kanat açıklığı 170 cm ve ağırlığı 17 kg'a kadar ulaşabiliyor.
KUTUPLAR (Bir kuşun yaptığı en derin dalış)
California's Scripps Institution of Oceanography'den Profesör Gerald Kooyman 1993 yılında AntarktikaCoulman adasında bir imparator penguenin 534 metre dalış yaptığını kaydetti.
KUZEY AMERİKA (En büyük pire)
Pire uzmanları bilinen 1830 pire türü içinde en büyüklerinin Hystrichopsylla schefferi olduğunu düşünüyorlar.Dişilerinin boyu 8 mm yaklaşık bir kurşun kalemin çapı kadar.
ASYA (En küçük avcı kuş)
Bu rekor iki türe ait: Güneydoğu Asya'da yaşayan siyah bacaklı şahin ve beyaz göğüslü yada Borneo şahini.Her iki türde ortalama 14-15 cm boyunda ve yaklaşık 36 gram ağırlığında.
KUZEY AMERİKA (Ağırlığına göre en çok yiyen hayvan)
Kuzet Amerika ipek böceği tırtılı diğer hayvanlarla karşılaştırıldığında kendi ağırlığına göre en fazla yiyen hayvandır. Bu hayvan hayatının ilk 56 gününde vucut ağırlığının 86 bin katı kadar yemek yemektedir.
ASYA (En uzun tüylü yabani kuş)
Anavatanı merkez ve Kuzey Çin olan Reeve sülününün kuyruğundaki tüylerin ortalama uzunluğu kimi zaman 240 cm'ye kadar çıkabiliyor.
ASYA (En uzun yılan)
EndonezyaGüney Asya ve Filipinlerde yaşayan bir piton cinsi bu rekorun sahibidir.1912'de Endonezya Celebes'te yakalanan bir türü 10 metre uzunluğundaydı.
KUZEY AMERİKA (En yaşlı örümcek)
Kuş yiyen örümcekler dünya üzerinde yaşayan omurgasızlar arasında en uzun yaşayan türdür.1935'te Meksika'da bulunan ve tahminen 26-28 yaşlarındaki dişi tropikal kuş yiyici bugüne kadar kaydedilmiş en yaşlı örümcektir.
ASYA (En uzun zehirli yılan)
Bugüne dek yakalanan en uzun kobra 1937'de Malezya'da yakalandı ve daha sonra götürüldüğü Londra hayvanat bahçesinde 5.71 metreye kadar büyüdü.Kral kobranın başı insan başı kadardır ve yetişkin bir insanla göz göze gelebilecek kadar yükselir.Kral kobranın bir ısırığının zehri bir fili ya da 20 insanı öldürmeye yetiyor.
AVRUPA (Yakaladığı avı ile en eski örümcek ağı)
Bilinen en eski örümcek ağı örneği kapana düşürülmüş böcekle birlikte 110 milyon yıl önceki Eski Kireçli zamana dayanmakta; keşif İspanyaSan Just'ta gerçekleştirildi ve Haziran 2006'da rapaorlandı.
KUZEY AMERİKA (En uykucu memeli)
Uinta yer sincabı temmuz ayı ortalarında başladığı kış uykusunu bir sonraki yılın nisan başlarında sonlandırır.Yılın 9 ayını uyu¤¤¤¤¤ geçişren sincap en uykucu memeli ünvanına sahip.